načítám...

Kontaminovaná pitná voda je nejčastějším zdrojem onemocnění při pobytu mimo domov

13.01.2023 19:09:44

V rámci průběžného monitoringu se provádí pravidelná mikrobiologická kontrola pitné vody ve veřejné síti. Pitná voda z veřejného vodovodu by tedy měla být bezpečná. U lokálních sítí, vody ze studní a rekreační vody je nicméně riziko neúměrně vyšší. Nezávadnost pitné vody pocházející z jiného zdroje než veřejné vodovodní sítě není garantována. Ke kontaminaci může dojít jak u zdroje, tak uvnitř vodovodního řadu nebo na jeho vyústění. Mikrobiologickou kontaminaci vody přitom nelze vizuální ani chuťovou kontrolou snadno rozpoznat.

Jaká jsou zdravotní rizika?

rozbor-vody.jpgU mikrobiologického rozboru pitné vody se nejčastěji zkoumá výskyt zdraví nebezpečných bakterií, mezi které patří: Legionella sp., E. coli, koliformní bakterie, termotolerantní koliformní bakterie, enterokoky, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus. Z hlediska zdravotních rizik může být ještě nebezpečnější výskyt parazitických prvoků jako jsou Giardia nebo Cryptosporidium, u kterých je mezní dávka postačující pro vyvolání onemocnění řádově nižší. Na toto riziko upozorňuje Státní zdravotní ústav (SZÚ), který uvádí, že parazitičtí prvoci těchto rodů patří k nejvýznamnějším původcům gastrointestinálních onemocnění s celosvětovým výskytem. Jsou známí jako původci řady epidemií z pitné i rekreační vody. Pro lidský organizmus nebezpeční prvoci rodů Cryptosporidium a Giardia se mohou vyskytovat v surové vodě a za určitých okolností může dojít k jejich průniku i do pitné vody.

Podle Zprávy o kvalitě pitné vody v ČR (SZÚ), odpovídají skutečně naměřené hodnoty zákonem stanoveným limitům ve veřejných vodovodních sítích zásobujících 78 % populace (tj. 7,4 milionu obyvatel). Zejména u menších veřejných vodovodů (na venkově a v menších městských oblastech) byla situace problematičtější. V několika desítkách případů u odebraných vzorků pitné vody z veřejné sítě nicméně došlo (a každoročně dochází) k překročení zákonných limitů. Jedná se zejména o enterokoky, Escherichia coli a koliformní bakterie.

Existuje prevence?

Zodpovědnost za své zdraví přebíráme samy a to platí dvojnásob při pobytu v přírodě, resp. mimo domov. Měli bychom proto vědět, jak riziko onemocnění snížit, popřípadě úplně vyloučit. Žádná povrchová voda ani rekreační voda (ani surová voda z horských potoků ve vysokých nadmořských výškách) není bez předchozí úpravy vhodná k pití ani vaření. Skladovaná pitná voda, podobně jako potraviny, podléhá zkáze a patogeny se v ní mohou vyskytnout i v důsledku sekundární kontaminace.

lahev1.jpgNejrozšířenějším způsobem úpravy vody před konzumací je dezinfekce. Tuto prevenci lze uplatnit u veškeré konzumované vody (tedy i vody z veřejného vodovodního řadu), u které nejsme v daný okamžik 100 %-ně schopni stanovit kvalitu a původ. Jednotlivé výrobky na trhu se liší v závislosti na použité dezinfekční látce, jejím množství a chemické čistotě. Vzhledem k tomu, že dezinfekční látku konzumujeme společně s pitnou vodou, je pro naše zdraví (pro minimální intoxikaci našeho organizmu) důležitá vysoká chemická čistota přípravku. Nejvhodnější jsou přípravky založené na chloru (světově nejrozšířenější dezinfekční látka), popřípadě jeho kombinaci s ionty stříbra, které zamezují sekundární kontaminaci pitné vody. Dalším důležitým hlediskem je dávkování a skladovatelnost dezinfekčního přípravku. Prioritu proto mají snadno dávkovatelné tablety balené v ochranném blisteru. 

lahev2.jpgModernější metodou preventivního vyčištění vody určené ke konzumaci nebo osobní hygieně (studniční, rekreační nebo surové povrchové vody v případě nedostupnosti pitné vody) jsou mikrofiltrační systémy. Jejich hlavní předností je to, že do vody nepřidávají žádné chemické látky, ale prostřednictvím fyzikální filtrace (mikromembrány) vodu čistí. K jejich fungování není zapotřebí elektročlánků (baterií) ani žádných chemických substancí. Cestovní filtrační systémy jsou malé a skladné (hmotnost několik desítek gramů) a fungují výhradně prostřednictvím mechanické síly. Podle kvality membrány rozeznáváme filtry sklovláknité a keramické (membrány s velmi dlouhou životností). K největším výrobcům přesných keramických mikromembrán (prostupnost méně než 0,002 mm) patří švýcarská firma KATADYN (Wallisellen, Curych), která má více než 80 let tradice v tomto oboru.

msmt.jpg
ceska-rada-deti-a-mladeze.jpg
sdruzeni-pracovniku-ddm.jpg

Kliknutím na tlačítko "POVOLIT VŠE" souhlasíte s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Cílenou reklamu si můžete podrobněji nastavit tlačítkem "NASTAVENÍ", nebo kdykoli vypnout v sekci Zpracování osobních údajů...